Sunday 1 July 2012

Två nya bloggar!

Numera har jag två nya bloggar tillsammans med min flickvän. Vi bloggar om filmer på "Is that a tongue" som är en skräckfilmsblog och "The little filmblog" som är en vanlig filmblog.

Wednesday 18 January 2012

Amerikanska havrekakor med jordnötssmör och choklad

Eftersom bloggen blev promotad på Östrans facebooksida så kände jag mig manad att göra en uppdatering. Egentligen har jag haft den här på lager ett tag men det har inte blivit av att jag har gjort inlägget, då jag är lite lat av mig när det kommer till att blogga. Det är inte så mycket historia bakom de här kakorna, jag kände mest för att göra kakor då jag inte gör det så ofta. Senaste gången jag gjorde det var när jag ville komma på en riktigt svensk bakelse, som om det inte finns nog redan, den gången blev det Svenska hallondrömmar som i princip är stora vaniljdrömmar med vispad grädde och hallon.

Och så här ser en svensk hallondröm ut.


Men den här gången var det alltså dags för Amerikanska havrekakor med jordnötssmör och choklad. De här kakorna har blivit min flickväns favoriter, de är verkligen supergoda och troligen helt omöjliga att misslyckas med.

Så här blev havrekakorna.

Ingredienser:
200 g smör
1 dl strösocker
2 ½ dl muskovadosocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
7 dl havregryn
100-150 g mörk choklad, minst 50%, hackad (det finns också små chocolate chips som man kan köpa men jag tycker det är charmigare med grovhackad choklad om man ska bjuda på kakorna)
2 dl jordnötssmör (jag föredrar smooth men det går precis lika bra med chunky)

Så här gör du:
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör, strösocker och muskovadosocker poröst, vispa sedan i ägget och vattnet.
Blanda mjöl, vaniljsocker, kanel och bikarbonat i en annan skål och rör sedan ihop det med smöret, sockret och ägget. Till sist blandar du i jordnötssmör och chokladen.
Forma smeten till små kakor i händerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka tolv minuter. Låt dem svalna lite på plåten och flytta dem sedan till ett galler.

Det här receptet gör ungefär 24 kakor, beroende på hur stora du gör dem, jag skulle föreslå att du inte gör mer än tolv stycken på en plåt.

God bakning, gott folk.

Om du vill kan du byta ut jordnötssmöret och chokladen mot något annat. Torkade bär eller frukter eller nötter av olika slag, ja nästan vadsomhelst som du tror kan passa. Jag skulle dock tipsa om att lägga till 1 kryddmått salt till grundreceptet om du inte använder jordnötssmör, då jordnötssmör kan vara lite salt.

Receptet är baserat, med ytterst lite ändring från mig så det är inte mer än rätt att credda skaparna, på ett recept ur boken "Två systrars söta - 170 frestelser från The Cookbook Café" av Lisa & Monica Eisenman. En bok som jag varmt kan rekommendera för de som är baksugna.

P.S. Jag lovar inget men jag ska försöka vara lite mer aktiv och regelbunden med mina inlägg inom en snar framtid.