Sunday 24 July 2011

Somriga rabarberflarn på en regnig sommardag...

Vad passar bättre på en typisk regnig och kall svensk sommardag än en rabarberefterrätt. För mig är rabarber sommar, det kan regna hur mycket det vill men serveras det rabarber så är det sommar. Rabarber finns i var och varannan trädgård i Sverige och växer nästan som ogräs, så det är kanske inte så konstigt att rabarbern har blivit en populär ingrediens i många härliga efterrätter. Det finns många sätt att förädla rabarbern, den vanligaste är rabarberkräm men idag har jag valt att göra "Rabarberflarn med vaniljglass".

Det var mest en impulsgrej att göra och då jag ville spara tid så köpte jag färdiggjord smördeg, som funkar riktigt bra för den som är lite lat eller stressad. Den här efterrätten är riktigt enkel att göra men resultatet blir fantastiskt. Du gör så här; dela upp din smördeg (utkavlad) i fyrkanter, ungefär 5 x 5 centimeter och gör hål i den lätt med en gaffel men lämna en centimeter vid kanten så att den kan fluffa upp sig och bli krispig i ugnen. Lägg dina smördegskvadrater på en plåt med bakplåtspapper och täck med plastfolie och in med den i kylen.
Nu kan du börja göra din rabarberkompott, för varje 100 gram rabarber du har använder du 1 matsked socker och ½ vatten. Koka upp rabarbern och vattnet i en liten kastrull sedan tillsätter du sockret. Kompotten är klar när sockret har smält och rabarbern är mjuk. Cirka 200 gram rabarber räcker till fyra flarn.
Sedan behöver du göra en mandelmassa, till den behöver du mandel (100g) , färsk ingefära (2,5 centimeter), farinsocker (2 matskedar), en halv vaniljstång och vatten (½ matsked). Mal eller mixa din mandel, riv din ingefära och dela din vaniljstång på längden och skrapa ur innehållet med baksidan på din kniv. Lägg alla ingredienser i en skål och rör ihop tills du har en fin massa. Räcker till fyra flarn.

Ta nu ut dina smördegskvadrater ur kylen och sätt på din ugn på 200 grader. Pensla kanten på smördegskvadraterna med ägg och bred sedan ut mandelmassan över mitten, sedan slevar du på rabarberkompotten och in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills smördegen har fluffiga kanter och en gyllenbrun färg. Pudra med florsocker och servera med mjuk vaniljglass, sedan är det bara att njuta av sommaren!


No comments:

Post a Comment