Monday 26 September 2011

Soufflé au chocolat

Sufflé...sufflé? När jag hör ordet sufflé så tänker jag på. Ja, vad tänker jag på? Jo, allt som sägs om sufflé. Helt enkelt, "Det är så svårt!", "Den puffar inte upp sig!", "Åh, nej den kollapsade!" och "Öppna absolut inte ungsluckan!". 
Så jag tänkte, "Varför inte ge sig på att försöka göra en så omtalad liten varm pudding." Jag letade upp ett recept på en chokladsufflé som såg intressant ut och satte min engelska assistent i arbete, med att separera äggulor och äggvitor. Något som visade sig vara det svåraste i hela receptet, eftersom båda av oss lyckades med konststycket att ta hål på varsin äggula i processen. När jag säger att det var det svåraste med allt så menar jag det, eller att få tag på de varma små formarna var också riktigt klurigt. Det jag vill säga med det här är att man ska inte vara rädd för att prova något som låter eller ser komplicerat ut.
Receptet i sig är riktigt enkelt, fem ingredienser eller sex om man räknar äggulan och äggvitan för sig. Eftersom det här var första gången jag gjorde sufflé så var jag väldigt noga med att göra det som stod i receptet även om jag ändrade lite på det och lade till en ingrediens. Så jag tror det är det som är nyckeln, att vara noggrann och sen handlar det nog om att ha lite tur. För vi lyckades med en av två suffléer som du kan se på bilden.


Recept (det går bra att dubbla):
Det här receptet gör två till tre suffléer beroende på storleken på formarna.
125 gram mörk choklad, företrädesvis 70% kakaohalt
Smör, 1 msk till smeten och lite till att smöra formerna
Socker, ½ msk till smeten och lite till att sockra formerna
2 äggulor
5 äggvitor
1/4 msk vaniljsocker
Florsocker att pudra ovanpå

Börja med att sätta ugnen på 175 grader sedan smöra och sockra formerna, både botten och kanterna.
Smält din choklad tillsammans med smöret i en skål över ett vattenbad. Under tiden det smälter så kan du separera de fem äggen, kom ihåg att spara två av äggulorna, och vispa äggvitorna tillsammans med sockret och vaniljsockret, så att det är fluffigt och du kan fasta toppar av det. När din choklad och smör har smält ta bort skålen från vatten badet och blanda i äggulorna i chokladen, en i taget. Vänd sedan försiktig i äggvitorna i chokladsmeten så att det fortsätter vara fluffigt, ta hälften av äggvitorna i taget. Häll nu i smeten i dina formar så att de fylls till toppen och jämna till toppen med en kniv så att du får en fin kant. Sätt in dina formar i mitten i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. Under tiden ska du undvika att öppna ugnsluckan då det kan göra så att dina suffléer kan kollapsa. Efter 12-15 minuter ta ut dem ur ugnen och pudra med florsocker.
Njut av dem varma och börja i mitten och ät dig utåt!

Monday 5 September 2011

Mintchokladcheesecake med After Eight topping

Jag älskar mint och choklad! Om man sedan mixar ihop dem till en mintchoklad så kan det verkligen inte bli bättre. För inte så länge sedan så fick jag ett infall att jag skulle göra en cheesecake med After Eight men det blev aldrig av. Förrän nu. Jag hittade ett recept på en cheesecake som jag tyckte verkade god och bestämde mig för att ge det min egen lilla prägel. Så det blev en mintchokladcheesecake med After Eight sås.

Recept:
För botten
  • 125g digestive
  • 60g smör
  • 1 msk kakao

För fyllningen
  • 175g mörk choklad med mintsmak, hackad i småbitar
  • 500g Philadelphiaost
  • 150g strösocker
  • 1 msk vaniljsåspulver
  • 3 stora ägg
  • 3 stora äggulor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1/2 tsk kakao, blandat i en msk varmt vatten
För toppingen
  • 7 After Eight bitar (eller efter smak)
  • 125ml vispgrädde
  • 1 tsk ljus sirap
  1. För att göra bottnen, kör digestivekexen i en matberedare eller krossa i en handduk, blanda i smöret och kakaon tills att smeten är fuktig och klumpig. Lägg i smeten i en form med löstagbar kant och tryck till den så att det blir en jämn botten. Ställ den i frysen medan du gör fyllningen. 
  2. Sätt ugnen på 180ºC och koka upp vatten. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad. Ställ undan och låt den kallna.
  3. Vispa Philadelphiaosten så att den blir mjuk, rör sedan i sockret och vaniljsåspulvret. Vispa i de hela äggen, äggulorna och gräddfilen. Slutligen lägg i din kakao som du blandat med det varma vattnet och din smälta choklad. Blanda allt till en jämn smet.
  4. Ta ut din form med bottnen i ur frysen. Klä den med ett tjockt lager plastfolie och sedan ett lager aluminiumfolie över det. Det kommer att skydda cheesecaken från vattenbadet.
  5. Sätt din form i en stekpanna eller liknande som tål att vara inne i ugnen. Häll sedan i din chokladsmet. Fyll stekpannan med kokande vatten ungefär så att det täcker hälften av din form. Sätt in allt i ugnen och baka i ungefär 45 minuter. Då ska toppen av cheesecaken vara genombakad men undertill ska det fortfarande vara lite darrande och gummiaktig.
  6. Ta bort aluminiumfolien och plastfolien från formen och låt cheesecaken svalna. När den har svalnat sätt in den i kylen och låt den stå med plastfolie över sig över natten. Ta ut den och ta bort kanten på din form.
  7. Innan du ska servera den så gör din topping. Smält After Eighten, grädden och sirapen. När chokladen nästan är helt smält ta bort skålen från värmen och vispa det till en jämn sås. Låt den svalna lite och servera cheesecaken med såsen
  8.  Njut! =)