Monday 26 September 2011

Soufflé au chocolat

Sufflé...sufflé? När jag hör ordet sufflé så tänker jag på. Ja, vad tänker jag på? Jo, allt som sägs om sufflé. Helt enkelt, "Det är så svårt!", "Den puffar inte upp sig!", "Åh, nej den kollapsade!" och "Öppna absolut inte ungsluckan!". 
Så jag tänkte, "Varför inte ge sig på att försöka göra en så omtalad liten varm pudding." Jag letade upp ett recept på en chokladsufflé som såg intressant ut och satte min engelska assistent i arbete, med att separera äggulor och äggvitor. Något som visade sig vara det svåraste i hela receptet, eftersom båda av oss lyckades med konststycket att ta hål på varsin äggula i processen. När jag säger att det var det svåraste med allt så menar jag det, eller att få tag på de varma små formarna var också riktigt klurigt. Det jag vill säga med det här är att man ska inte vara rädd för att prova något som låter eller ser komplicerat ut.
Receptet i sig är riktigt enkelt, fem ingredienser eller sex om man räknar äggulan och äggvitan för sig. Eftersom det här var första gången jag gjorde sufflé så var jag väldigt noga med att göra det som stod i receptet även om jag ändrade lite på det och lade till en ingrediens. Så jag tror det är det som är nyckeln, att vara noggrann och sen handlar det nog om att ha lite tur. För vi lyckades med en av två suffléer som du kan se på bilden.


Recept (det går bra att dubbla):
Det här receptet gör två till tre suffléer beroende på storleken på formarna.
125 gram mörk choklad, företrädesvis 70% kakaohalt
Smör, 1 msk till smeten och lite till att smöra formerna
Socker, ½ msk till smeten och lite till att sockra formerna
2 äggulor
5 äggvitor
1/4 msk vaniljsocker
Florsocker att pudra ovanpå

Börja med att sätta ugnen på 175 grader sedan smöra och sockra formerna, både botten och kanterna.
Smält din choklad tillsammans med smöret i en skål över ett vattenbad. Under tiden det smälter så kan du separera de fem äggen, kom ihåg att spara två av äggulorna, och vispa äggvitorna tillsammans med sockret och vaniljsockret, så att det är fluffigt och du kan fasta toppar av det. När din choklad och smör har smält ta bort skålen från vatten badet och blanda i äggulorna i chokladen, en i taget. Vänd sedan försiktig i äggvitorna i chokladsmeten så att det fortsätter vara fluffigt, ta hälften av äggvitorna i taget. Häll nu i smeten i dina formar så att de fylls till toppen och jämna till toppen med en kniv så att du får en fin kant. Sätt in dina formar i mitten i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. Under tiden ska du undvika att öppna ugnsluckan då det kan göra så att dina suffléer kan kollapsa. Efter 12-15 minuter ta ut dem ur ugnen och pudra med florsocker.
Njut av dem varma och börja i mitten och ät dig utåt!

No comments:

Post a Comment