Wednesday 12 October 2011

Äppelpaj med havre- och vit chokladsmultäcke serverat med passionsgrädde

Längre namn på en äppelpaj får man nog leta länge efter men det är en väldigt enkel äppelpaj som tar cirka 40 minuter att göra beroende på hur snabb du är på att skiva dina äpplen.

Så här på hösten brukar alltid tankarna gå till fina bakverk med frukten som skörden har givit, jag kommer ihåg den första saken som jag bakade som verkligen fick mig att känna att det här är ju kul! Det var en skördepudding med whiskygrädde och fruktsås, ett Jamie Oliver recept. Det är faktiskt inte så länge sedan som jag upptäckte det roliga med bakning, innan var det mer matlagning som lockade. Att göra en efterrätt, det som ändå är det som många sitter och längtar efter under middagen, inte minst barn, är på något sätt roligare. Kanske är jag mer vetenskapligt lagd, vissa säger att bakning är mer vetenskapligt och metodiskt är matlagning. Njae då tror jag mer att det är för att det man bakar oftast blir vackert, det blir väldigt aptitligt att se på och sen om man har lyckats så kan det bli en smakexplosion i munnen. Visst kan bakning vara vetenskaplig och metodisk med all mätning man ska göra men i de flesta fallen så behöver man inte vara så noga, man kan smaka sig fram precis som när man lagar mat.

Okej, nog med nonsens från mig och över till äppelpajen. Det är egentligen inte så mycket historia bakom den här, jag fick ett gäng svenska äpplen från min systers trädgård och var helt enkelt tvungen att göra något med dem. Eller tvungen och tvungen, det är ju alltid kul att göra något men jag hade inte så mycket inspiration, jag ville inte göra en helt vanlig äppelpaj. Så det blev en "Äppelpaj med havre- och vitchokladstäcke och passionsgrädde".





Recept:
Pajen:
Ca 4 äpplen (Svenska äpplen är jättebra för bakverk)
2 msk kanel
2 msk ljust muskovado socker
2 dl havregryn
50g vit choklad
1 msk strösocker
1 dl mjöl
125 gram smör

Grädden (gör efter egen smak):
Vispgrädde
Passionsfrukt
Vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C.
Kärna ur, skala och skiva dina äpplen tunt och lägg dem i en smörad form. Strö kanelen och muskovado sockret över dina äpplen. Riv din choklad och blanda den i en skål tillsammans med havregrynen, sockret och mjölet, strö sedan det över dina äpplen i ett jämt lager så att det täcker dem. Skiva sedan ditt smör och lägg över mjölblandningen så att det täcker hela. Avsluta med ännu lite mer kanel på toppen och sätt in i ugnen i 20 minuter eller tills att toppen har fått en fin gyllenbrun färg.

Under tiden som pajen är i ugnen kan du göra din grädde. Vispa grädden lätt, dela sedan dina passionsfrukter och pressa ut saften genom en sil så slipper du kärnorna. Rör ihop och smaka av efter varje passionsfrukt tills att du har uppnått önskad syrlighet. Rör sedan i lite vaniljsocker och florsocker och smaka av tills att din grädde är syrlig och söt.

Servera när pajen fortfarande är varm och njut!

1 comment: