Friday 28 October 2011

Holländsk inspirerad äppelpaj

Jadå, äppelpaj ännu en gång. Det är ju trots allt den tiden på året. Historien bakom den här är att min flickvän åkte till Amsterdam och när hon kom hem så praktiskt taget beordrade hon mig att lära mig hur man gör en Holländsk äppelpaj. Den var väldigt intressant att göra men när jag först läste att man skulle dekorera den med ett gallermönster av pajdegen så kändes det helt plötsligt inte lika roligt. Jag har aldrig varit bra på att dekorera mina pajer/kakor, speciellt inte med deg. Jag kommer ihåg första gången jag skulle göra det. Jag skulle göra kycklingpaj och skulle använda den överflödiga pajdegen till att göra små löv att dekorera med. Allt jag kan säga är att det såg inte riktigt ut som löv. Hursomhelst så var den här pajen väldigt rolig att göra och den smakar fantastiskt, jag kan förstå varför hon ville att jag skulle göra den.
Jag skulle vilja säga att den är traditionellt Holländsk men jag väljer ändå att kalla den för Holländsk inspirerad.

Recept:
Pajdegen
Fyllningen

Receptet är baserat på ett recept ur boken Warm Bread and Honey Cake av Gaitri Pagrach-Chandra.



Dutch inspired apple pie

Yes, another apple pie. It's just the right time for them right now is it not? The back story for this is well, my girlfriend went to Amsterdam and sort of ordered me to learn how to bake a Dutch apple pie. I really enjoyed doing it though but when I read that a Dutch apple pie usually is decorated with lattice style pastry on top I didn't really feel up for the task. I've never been good at decorating my cakes/pies, especially with pastry. I remember the first time I did it, I was making a chicken pie I think and I was supposed to make little leaves out of the left over pastry. Let's just say they didn't really look like leaves. Anyway I really enjoyed making this and it tastes amazing I can see why she wanted me to bake it.
I would like to think that this pie is quite like the traditional Dutch apple pie but I decided to call it Dutch inspired.

Recipe:
Pastry
Filling
The recipe is based from a recipe in the book, Warm bread and Honey cake by Gaitri Pagrach-Chandra.



Wednesday 12 October 2011

Äppelpaj med havre- och vit chokladsmultäcke serverat med passionsgrädde

Längre namn på en äppelpaj får man nog leta länge efter men det är en väldigt enkel äppelpaj som tar cirka 40 minuter att göra beroende på hur snabb du är på att skiva dina äpplen.

Så här på hösten brukar alltid tankarna gå till fina bakverk med frukten som skörden har givit, jag kommer ihåg den första saken som jag bakade som verkligen fick mig att känna att det här är ju kul! Det var en skördepudding med whiskygrädde och fruktsås, ett Jamie Oliver recept. Det är faktiskt inte så länge sedan som jag upptäckte det roliga med bakning, innan var det mer matlagning som lockade. Att göra en efterrätt, det som ändå är det som många sitter och längtar efter under middagen, inte minst barn, är på något sätt roligare. Kanske är jag mer vetenskapligt lagd, vissa säger att bakning är mer vetenskapligt och metodiskt är matlagning. Njae då tror jag mer att det är för att det man bakar oftast blir vackert, det blir väldigt aptitligt att se på och sen om man har lyckats så kan det bli en smakexplosion i munnen. Visst kan bakning vara vetenskaplig och metodisk med all mätning man ska göra men i de flesta fallen så behöver man inte vara så noga, man kan smaka sig fram precis som när man lagar mat.

Okej, nog med nonsens från mig och över till äppelpajen. Det är egentligen inte så mycket historia bakom den här, jag fick ett gäng svenska äpplen från min systers trädgård och var helt enkelt tvungen att göra något med dem. Eller tvungen och tvungen, det är ju alltid kul att göra något men jag hade inte så mycket inspiration, jag ville inte göra en helt vanlig äppelpaj. Så det blev en "Äppelpaj med havre- och vitchokladstäcke och passionsgrädde".





Recept:
Pajen:
Ca 4 äpplen (Svenska äpplen är jättebra för bakverk)
2 msk kanel
2 msk ljust muskovado socker
2 dl havregryn
50g vit choklad
1 msk strösocker
1 dl mjöl
125 gram smör

Grädden (gör efter egen smak):
Vispgrädde
Passionsfrukt
Vaniljsocker
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C.
Kärna ur, skala och skiva dina äpplen tunt och lägg dem i en smörad form. Strö kanelen och muskovado sockret över dina äpplen. Riv din choklad och blanda den i en skål tillsammans med havregrynen, sockret och mjölet, strö sedan det över dina äpplen i ett jämt lager så att det täcker dem. Skiva sedan ditt smör och lägg över mjölblandningen så att det täcker hela. Avsluta med ännu lite mer kanel på toppen och sätt in i ugnen i 20 minuter eller tills att toppen har fått en fin gyllenbrun färg.

Under tiden som pajen är i ugnen kan du göra din grädde. Vispa grädden lätt, dela sedan dina passionsfrukter och pressa ut saften genom en sil så slipper du kärnorna. Rör ihop och smaka av efter varje passionsfrukt tills att du har uppnått önskad syrlighet. Rör sedan i lite vaniljsocker och florsocker och smaka av tills att din grädde är syrlig och söt.

Servera när pajen fortfarande är varm och njut!

Tuesday 11 October 2011

Monday 26 September 2011

Soufflé au chocolat

Sufflé...sufflé? När jag hör ordet sufflé så tänker jag på. Ja, vad tänker jag på? Jo, allt som sägs om sufflé. Helt enkelt, "Det är så svårt!", "Den puffar inte upp sig!", "Åh, nej den kollapsade!" och "Öppna absolut inte ungsluckan!". 
Så jag tänkte, "Varför inte ge sig på att försöka göra en så omtalad liten varm pudding." Jag letade upp ett recept på en chokladsufflé som såg intressant ut och satte min engelska assistent i arbete, med att separera äggulor och äggvitor. Något som visade sig vara det svåraste i hela receptet, eftersom båda av oss lyckades med konststycket att ta hål på varsin äggula i processen. När jag säger att det var det svåraste med allt så menar jag det, eller att få tag på de varma små formarna var också riktigt klurigt. Det jag vill säga med det här är att man ska inte vara rädd för att prova något som låter eller ser komplicerat ut.
Receptet i sig är riktigt enkelt, fem ingredienser eller sex om man räknar äggulan och äggvitan för sig. Eftersom det här var första gången jag gjorde sufflé så var jag väldigt noga med att göra det som stod i receptet även om jag ändrade lite på det och lade till en ingrediens. Så jag tror det är det som är nyckeln, att vara noggrann och sen handlar det nog om att ha lite tur. För vi lyckades med en av två suffléer som du kan se på bilden.


Recept (det går bra att dubbla):
Det här receptet gör två till tre suffléer beroende på storleken på formarna.
125 gram mörk choklad, företrädesvis 70% kakaohalt
Smör, 1 msk till smeten och lite till att smöra formerna
Socker, ½ msk till smeten och lite till att sockra formerna
2 äggulor
5 äggvitor
1/4 msk vaniljsocker
Florsocker att pudra ovanpå

Börja med att sätta ugnen på 175 grader sedan smöra och sockra formerna, både botten och kanterna.
Smält din choklad tillsammans med smöret i en skål över ett vattenbad. Under tiden det smälter så kan du separera de fem äggen, kom ihåg att spara två av äggulorna, och vispa äggvitorna tillsammans med sockret och vaniljsockret, så att det är fluffigt och du kan fasta toppar av det. När din choklad och smör har smält ta bort skålen från vatten badet och blanda i äggulorna i chokladen, en i taget. Vänd sedan försiktig i äggvitorna i chokladsmeten så att det fortsätter vara fluffigt, ta hälften av äggvitorna i taget. Häll nu i smeten i dina formar så att de fylls till toppen och jämna till toppen med en kniv så att du får en fin kant. Sätt in dina formar i mitten i ugnen och grädda dem i 12-15 minuter. Under tiden ska du undvika att öppna ugnsluckan då det kan göra så att dina suffléer kan kollapsa. Efter 12-15 minuter ta ut dem ur ugnen och pudra med florsocker.
Njut av dem varma och börja i mitten och ät dig utåt!

Monday 5 September 2011

Mintchokladcheesecake med After Eight topping

Jag älskar mint och choklad! Om man sedan mixar ihop dem till en mintchoklad så kan det verkligen inte bli bättre. För inte så länge sedan så fick jag ett infall att jag skulle göra en cheesecake med After Eight men det blev aldrig av. Förrän nu. Jag hittade ett recept på en cheesecake som jag tyckte verkade god och bestämde mig för att ge det min egen lilla prägel. Så det blev en mintchokladcheesecake med After Eight sås.

Recept:
För botten
  • 125g digestive
  • 60g smör
  • 1 msk kakao

För fyllningen
  • 175g mörk choklad med mintsmak, hackad i småbitar
  • 500g Philadelphiaost
  • 150g strösocker
  • 1 msk vaniljsåspulver
  • 3 stora ägg
  • 3 stora äggulor
  • 1,5 dl gräddfil
  • 1/2 tsk kakao, blandat i en msk varmt vatten
För toppingen
  • 7 After Eight bitar (eller efter smak)
  • 125ml vispgrädde
  • 1 tsk ljus sirap
  1. För att göra bottnen, kör digestivekexen i en matberedare eller krossa i en handduk, blanda i smöret och kakaon tills att smeten är fuktig och klumpig. Lägg i smeten i en form med löstagbar kant och tryck till den så att det blir en jämn botten. Ställ den i frysen medan du gör fyllningen. 
  2. Sätt ugnen på 180ºC och koka upp vatten. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad. Ställ undan och låt den kallna.
  3. Vispa Philadelphiaosten så att den blir mjuk, rör sedan i sockret och vaniljsåspulvret. Vispa i de hela äggen, äggulorna och gräddfilen. Slutligen lägg i din kakao som du blandat med det varma vattnet och din smälta choklad. Blanda allt till en jämn smet.
  4. Ta ut din form med bottnen i ur frysen. Klä den med ett tjockt lager plastfolie och sedan ett lager aluminiumfolie över det. Det kommer att skydda cheesecaken från vattenbadet.
  5. Sätt din form i en stekpanna eller liknande som tål att vara inne i ugnen. Häll sedan i din chokladsmet. Fyll stekpannan med kokande vatten ungefär så att det täcker hälften av din form. Sätt in allt i ugnen och baka i ungefär 45 minuter. Då ska toppen av cheesecaken vara genombakad men undertill ska det fortfarande vara lite darrande och gummiaktig.
  6. Ta bort aluminiumfolien och plastfolien från formen och låt cheesecaken svalna. När den har svalnat sätt in den i kylen och låt den stå med plastfolie över sig över natten. Ta ut den och ta bort kanten på din form.
  7. Innan du ska servera den så gör din topping. Smält After Eighten, grädden och sirapen. När chokladen nästan är helt smält ta bort skålen från värmen och vispa det till en jämn sås. Låt den svalna lite och servera cheesecaken med såsen
  8.  Njut! =)

Monday 22 August 2011

Tiny tastebud tickling tarts...

Once again I am sorry for the delay between me posting on this blog, I really do intend to do it more and hopefully once a week. However I do have a valid excuse this time around, apart from just being lazy, I was out of the country and had an absolutely wonderful time in England.

The title might seem a bit over the top but these tarts really turned out how I intended them to, it also shows a little love of mine which is alliteration. They're just about the easiest dessert you can make and that just makes them all the more tasty.

When I did these I had some leftover shortcrust pastry and I felt very inspired to make use of it, so I scavenged out some small disposable aluminium pie pans and lined them with the pastry. Once I'd lined the pie pans with the pastry I baked it at 200° C, around 15 minutes "blind", which means covered with baking paper and filled with baking beans (or something to weigh the pastry down so it doesn't puff up and stays the shape you want it) and 5 minutes without the baking paper and beans.

While your crust is baking you can start the filling, which can literately be anything you feel like. The ones I made was basic stuff that I felt inspired to do. I made three different ones, very basic, very easy.

There's apple with cinnamon syrup.


Apple cinnamon has been done to death, but there's a reason for that. They go incredibly well together, it's one of the best combination in my humble opinion, not much beats it. What I did with mine is that I melted butter, unsalted, in a pan and added some brown sugar, once the sugar had melted I tipped in my sliced apples, the thinner you slice them the faster they cook but the important thing is that they are evenly sliced. Coat the apples in the sugar and butter then add the cinnamon, taste and let it sit for a while bubbling making sure the syrup gets infused with some cinnamon and apple taste. Once you're happy with the taste and the apples are almost done, tip it all into your pie crust and into the oven until the apples are soft and nice with a little chrunch to them, like al dente pasta. Serve warm with vanilla ice cream.

There's pear with cognac and honey syrup.


As with the apple and cinnamon one, pears and cognac go hand in hand, at least that's what I think. What I did with this one was basically the same as with the apple one. Melted butter, but instead of sugar you pour in some cognac and honey, a nice liquid honey, let that simmer a while. Taste it and add more cognac or honey if needed, then tip in your finely sliced pears and coat them with the syrup. Add them to your pie crust and put it in the oven until the pears are done, like the apples. Sprinkle a little brown sugar on top and serve warm with vanilla ice cream.

And last but not least I did mixed berries with meringue.

Just as classic as the other ones, berries and meringue, the perfect combination between sweet and sour. What your looking for here is the balance between them, when you find it the few ingredients creates a taste explosion. In this one I used blackberries, raspberries and blueberries, you can use any berries you want. These ones were really nice frozen ones. I stirred them while they were still frozen in some sugar and left them to defrost, as this leaves you with a lot of juice you can either make sure that you have baked your crust properly so it wont go soggy by the fluid. Or you can drain the fluid and warm it up in a pan and use it as a sauce for the pie once it's done. What you need to do before you get your berries into the crust though is to prepare your meringue. I generally do ½ dl of sugar to each egg white, so if you have two egg whites it's 1 dl sugar and so on and I whip the whites a bit before adding the sugar since it takes longer to whip it with the sugar in. I sometimes also add some vanilla sugar to the meringue mixture. Once you can hold the bowl upside down over your head the meringue is ready to go. So add your berries to the crust and cover them with the meringue and get it in the oven, once the meringue is done and golden on top get it out of the oven and serve while the meringue is still warm and fresh.

And those were the fillings that I made. You just have to experiment and see what you like, and have fun!

Monday 1 August 2011

Catastrophical cardamom custard tart.

This was originally meant to be written on the first of August but I wrote it and I accidentally deleted it and simply didn't feel up for the task to write it again until now. So here it comes for those who have been waiting for this update.

A custard tart is almost as traditionally English as it gets. I've never had it or baked it before. And that is not strange, considering it is hard to even find a translation of the word custard into Swedish. I have found a translation for it, however it doesn't sound very appetizing so I am still pondering on how I will translate it into Swedish.

And now to why I named this entry "Catastrophical cardamom custard tart". It's not because it didn't turn out, it was really tasty and fun to make. There was however some frustrating parts that could have gone smoother. For example when making the base, even though I used baking beans to keep the pastry from crawling down the edges it still did it too much for my liking. It was to that extent that when I poured in the custard later it overflowed completely, so I had to clean and then try to move it again without spilling, but of course I spilled. Over and over again. Well enough about my failures with making this dreamy custard tart.

Here is the recipe for those who would like to try and make this tart.
http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/cardamom-custard-tart-recipe

Katastrofal custard tart med kardemumma och kanel.


Det var egentligen meningen att jag skulle göra den här uppdateringen den första augusti men många saker kom emellan och min engelska uppdatering försvann när jag hade skrivit klart den så jag tappade lusten lite. Men här kommer den till slut för "alla" som har väntat.

En custard tart är nästan så engelskt som det kan bli. Jag har aldrig smakat eller bakat det innan. Det är kanske inte så konstigt när man tänker efter, eftersom det till och med är svårt att översätta ordet custard till svenska. Det finns dock en översättning som inte riktigt låter aptitlig så jag har bestämt mig för att behålla det engelska namnet.
Och nu till varför jag kallar det här inlägget för "Katastrofal custard tart med kardemumma och kanel". Det är inte för att den smakade katastrofalt utan mer för att det kändes som om allt gick snett när jag gjorde den. Pajdegen gjorde inte som jag ville och när jag skulle hälla i fylling så svämmade den över. Gång på gång på gång på gång. Jaja, nog med mina misslyckanden nu.

Här kommer receptet för de som vill prova på att göra den här custard tarten.
http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/gordon-ramsay/cardamom-custard-tart-recipe 


Sunday 24 July 2011

Summery puff pastry rhubarb on a rainy summer's day...

What's better on a typical rainy and cold Swedish summer's day than a rhubarb dessert. To me rhubarb is summer, it can rain cats and dogs for all I care because if you serve rhubarb it is summer. Rhubarbs are grown in each and every garden in Sweden and it almost grows like weed, so it's no wonder that it's become a popular ingredient in so many wonderful desserts. There are many ways to prepare the rhubarb, the most common one, in Sweden, is to make rhubarb fool, but today I've decided to make "Puff pastry rhubarb with vanilla ice cream".

This was more of an impulse thing and because I wanted to save time I bought ready-made puff pastry, it works really well for those who are lazy or stressed. This dessert is really simple to make but the end result is amazing. This is how you make it; divide your puff pastry (rolled out) in squares, approximately 5 x 5 centimetres and make light holes in it with a fork, but leave a centimetre untouched by the edge so the pastry can fluff up and go crispy in the oven. Put your puff pastry squares on a baking tray with greaseproof paper and cover it with plastic foil and put it in the fridge.
Now you can start making your rhubarb compote, for every 3.5 ounces of rhubarb you need one tablespoon of sugar and half a tablespoon of water. Bring your rhubarb and water to a boil and then add the sugar. The compote is ready when the sugar has melted and the rhubarb is soft. About 7 ounces of rhubarb is enough for four puff pastry squares.
When this is done you need to make an almond paste, for this you need almonds (3.5 ounces), fresh ginger (2,5 centimetres), brown sugar ( 2 tablespoons), half a vanilla pod and water (½ tablespoon). Ground or blend your almonds, grate the ginger and split your vanilla pod lengthwise and scrape the content out with the back of your knife. Put all your ingredients in a bowl and mix them together in an even paste. This is enough for four puff pastry squares.

Take out your puff pastry squares from the fridge and turn your oven on 200 degrees. Brush the edge of your puff pastry squares with egg and then spread the almond paste over the middle of the square and top it off with the rhubarb compote before you put it in the oven for 20 minutes or until the puff pastry has fluffy edges and a golden brown colour. Powder with icing sugar and serve with soft vanilla ice cream, then it's just to enjoy the summer!



Somriga rabarberflarn på en regnig sommardag...

Vad passar bättre på en typisk regnig och kall svensk sommardag än en rabarberefterrätt. För mig är rabarber sommar, det kan regna hur mycket det vill men serveras det rabarber så är det sommar. Rabarber finns i var och varannan trädgård i Sverige och växer nästan som ogräs, så det är kanske inte så konstigt att rabarbern har blivit en populär ingrediens i många härliga efterrätter. Det finns många sätt att förädla rabarbern, den vanligaste är rabarberkräm men idag har jag valt att göra "Rabarberflarn med vaniljglass".

Det var mest en impulsgrej att göra och då jag ville spara tid så köpte jag färdiggjord smördeg, som funkar riktigt bra för den som är lite lat eller stressad. Den här efterrätten är riktigt enkel att göra men resultatet blir fantastiskt. Du gör så här; dela upp din smördeg (utkavlad) i fyrkanter, ungefär 5 x 5 centimeter och gör hål i den lätt med en gaffel men lämna en centimeter vid kanten så att den kan fluffa upp sig och bli krispig i ugnen. Lägg dina smördegskvadrater på en plåt med bakplåtspapper och täck med plastfolie och in med den i kylen.
Nu kan du börja göra din rabarberkompott, för varje 100 gram rabarber du har använder du 1 matsked socker och ½ vatten. Koka upp rabarbern och vattnet i en liten kastrull sedan tillsätter du sockret. Kompotten är klar när sockret har smält och rabarbern är mjuk. Cirka 200 gram rabarber räcker till fyra flarn.
Sedan behöver du göra en mandelmassa, till den behöver du mandel (100g) , färsk ingefära (2,5 centimeter), farinsocker (2 matskedar), en halv vaniljstång och vatten (½ matsked). Mal eller mixa din mandel, riv din ingefära och dela din vaniljstång på längden och skrapa ur innehållet med baksidan på din kniv. Lägg alla ingredienser i en skål och rör ihop tills du har en fin massa. Räcker till fyra flarn.

Ta nu ut dina smördegskvadrater ur kylen och sätt på din ugn på 200 grader. Pensla kanten på smördegskvadraterna med ägg och bred sedan ut mandelmassan över mitten, sedan slevar du på rabarberkompotten och in i ugnen i cirka 20 minuter eller tills smördegen har fluffiga kanter och en gyllenbrun färg. Pudra med florsocker och servera med mjuk vaniljglass, sedan är det bara att njuta av sommaren!


Saturday 23 July 2011

Coming soon...

I've decided to start a little blog where I'll try to combine three of my interests: baking, photography and writing. I will try to update once a week.

Cheers,
Chris

Kommer snart...

Jag har bestämt mig för att starta en liten blogg där jag kommer att försöka att kombinera tre intressen: bakning, fotografi och att skriva. Jag ska försöka uppdatera minst en gång i veckan.

Ha det bra,
Christian